Mikroplar aslında bakteri, virüs ve mantar gibi gözle görülemeyecek kadar küçük organizmaların genel adıdır. Evinizin kapısından girdiğiniz anda sizinle beraber yolculuk yapan ve hijyen eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara sebep olan bu mikroplara bir göz atalım.
Musluklar, klozetler ve diğer tüm kirli yüzeyler… İşte bu dayanıklı mı dayanıklı mikroorganizmalar evinizde dokunduğunuz her yerde kalabalık bir yuva kurabilirler. Evinizi ve ailenizi bakterilerin sebep olduğu hastalıklardan korumanın tek yolu hijyenik temizlik sağlamak. Ayrıca, bakteriler çok hızlı üreyebilirler, bazıları 20 dakikanın altında ikiye bölünerek çoğalabilirler. Hatta tek bir bakteri 24 saatte 8 milyar bakteri üretebilir. Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
Bakterilerden bile küçük olan virüsler, plastik tüm malzemeler, elektrik düğmeleri ve kapı kolları gibi çok temas edilen yerlerde bulunurlar. Sebep olduğu hastalıkların başında grip, kızamık ve hatta AIDS bile gelir. Size ve sevdiklerinize bulaşıp hızla yayılmakla kalmaz, bitkilere ve hayvanlara bile zarar verirler. Yazın ortasında üşütüp öksürüyorsanız bunun sebebi iyi temizlenmemiş plastik bir kap veya midesi bozulmuş bebeğinizin bezine dokunmanızdan olabilir.
Küf ve maya şeklinde görülebilen mantarlar evinizde özellikle banyonuzda nemli yerlerde bulunurlar. Kuru tutulması gereken tüm yüzeylerden sizlere ve sevdiklerinize bulaşabilecek mantarlar saç, deri, tırnak ve hatta astım, sinüzit gibi alerjik hastalara sebep olabilir. Banyonuzdaki nemden dolayı çoğalıp kötü koku ve görüntüye neden olan mantarlar, duş perdenizi de istenmeyen bir sıvıyla kaplayabilir. Parmaklarınız, saç dipleriniz kaşınıyor, tırnaklarınız farklı bir renge dönüşmüş ve kırılıyor ise, mantar kapmışsınız demektir.